Ruszyły zbiory aronii polskiego "złota Północy"

Właśnie ruszyły zbiory aronii. Sezon ubiegły był dla polskiej aronii bardzo udany, pod koniec skupu ceny wzrosły przekraczając poziom 4 zł/kg. Zdaniem ekspertów ten rok może być również udany. Większość aronii trafia na eksport, niemal wyłącznie w postaci przetworzonej. Odbiorcami przetworów są między innymi Stany Zjednoczone, Chiny i Niemcy. Aronia uważana jest jako bomba witaminowa i doskonały "superfood" co niesie pewien optymizm i fundament dla popytu na te owoce w przyszłości.


Zdaniem analityków, dzięki warunkom pogodowym przez ostatnie dwa lata mieliśmy dobre sezony i korzystne ceny skupu. Obecnie pandemia sprzyja popytowi na owoce aronii, generalnie zwiększył się popyt na owoce wysokowitaminowe.

Ceny w ubiegłym roku w skupach dla przetwórstwa wynosiły ok. 1,10-1,20 zł/kg. Nieco gorzej wyglądało to w przypadku aronii na rynku świeżym, we wrześniu ceny hurtowe takich owoców spadły z 4,50-5,50 zł/kg do 3,00-4,00 zł/kg.

Wcześniejsze lata zdawały się pokazywać, że to koniec tego sektora. Ceny w skupu przemysłowym były na katastrofalnym poziomie 0,25 zł/kg, a na rynku świeżym cena sięgała ledwo 2 zł/kg.

Reklama

Aronia słynie z dobroczynnych składników leczniczych i odżywczych, których daremnie szukać w innych owocach. Nie bez powodu nazywana jest "czarnym skarbem" oraz "czarnym złotem Północy". Indianie Ameryki Północnej podobno nazywali te owoce "krwią natury", wierząc, że pomagają one zachować młodość.

Najpopularniejsza, odmiana aronii, przywędrowała do Europy zza oceanu u schyłku XVIII wieku. Do Polski trafiła z terenów byłego Związku Radzieckiego dopiero w latach 70. ubiegłego stulecia. Nie od dziś wiadomo, że jej owoce słyną z wyjątkowych właściwości leczniczych, a to za sprawą zawartych w niej związków. Świeże owoce mają cierpki smak, który nie wszystkim przypada do gustu. Bardziej popularne są aroniowe przetwory i napoje.

Na podstawie setek przeprowadzonych do tej pory badań nad owocami aronii udowodniono, że warto je spożywać, gdyż zapobiegają wielu chorobom. W cierpkich kuleczkach występują zarówno antyoksydanty, garbniki, witaminy C, B2, B6, E, PP, P, jak i składniki mineralne - miedź, kobalt, bor, lit, mangan, molibden będące dla człowieka pierwiastkami śladowymi. Sok czy nalewkę z aronii warto pić przez cały rok w celu wzmocnienia odporności. Eksperci kulinarni łączą ją np. z cytryną czy słodkimi jabłkami lub gruszkami.


BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Owoce aronii to skarbnica antocyjanów, czyli naturalnych barwników, nadających im intensywny kolor. Wykazują one korzystny wpływ na ludzki organizm - łagodzą stany zapalne, wzmacniają tętnice, zapobiegając rozwojowi miażdżycy czy powstawaniu zakrzepów. Pomagają też zachować dobry wzrok, a także chronią przez szkodliwym wpływem promieni UV. Aronia "bije na głowę" inne owoce, biorąc pod uwagę zawartość antocyjanów - w 100 g jej owoców znajduje się aż 500 mg tych składników, a zatem więcej niż w takiej samej ilości czarnego bzu czy lampce czerwonego wina.

Aronia może być lekiem na nadciśnienie tętnicze krwi. Dowiedziono, że u osób z tym schorzeniem, już po kilku tygodniach systematycznego spożywania aronii, ciśnienie spada. Te wyjątkowe owoce powinny być zatem stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem.

Spożywanie owoców aronii odgrywa również ważną rolę w profilaktyce chorób neurologicznych. "Czarny skarb" szczególnie polecany jest osobom chorującym na cukrzycę. Wykazano, że owoce aronii obniżają poziom cukru we krwi oraz wspierają produkcję insuliny. Diabetycy powinni pić sok z aronii bez dodatku cukru, najlepiej domowej roboty, lub po prostu jeść świeże owoce.

Spożycie aronii obniża poziom "złego" cholesterolu, poprawia ostrość widzenia, przyspiesza proces gojenia się ran, łagodzi skutki choroby popromiennej, chroni przed demencją i pomaga zachować sprawność funkcji poznawczych na długie lata.

Owoce aronii nie są jednak wskazane przy niektórych schorzeniach. Zrezygnować z muszą osoby z chorobą wrzodową, nadkwasotą, czy cierpiące na stany zapalne żołądka i dwunastnicy.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: aronia | superfood | polska żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »