Światowe ceny cukru znów pod presją

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w grudniu do 161,7 pkt. wobec 161,6 pkt. w listopadzie. Na nieznaczny wzrost indeksu złożyły się wyższe ceny zbóż (+1,8% m/m), mięsa (+0,8%) i oleju roślinnego (+0,4%) oraz niższe ceny produktów mlecznych (-3,3%) i cukru (-1,9%).

Światowe ceny cukru znów spadają

W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w grudniu o 4,3% wobec spadku o 8,0% w listopadzie. W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje pierwszy od sierpnia 2018 r. spadek cen cukru w ujęciu miesięcznym. W poprzednich miesiącach obserwowany był silny wzrost cen cukru związany z wysokimi cenami ropy naftowej (w październiku ub. r. ceny ropy Brent osiągnęły maksimum lokalne), które oddziaływały w kierunku większego wykorzystaniu trzciny cukrowej do produkcji bioetanolu.

Reklama

Ponadto wzrostowi cen cukru sprzyjały umocnienie brazylijskiego reala po wyborach prezydenckich w tym kraju (Brazylia jest największym światowym eksporterem cukru), a także obawy części uczestników rynku dotyczące jego światowej produkcji, m.in. ze względu na suszę w UE.

W listopadzie i grudniu doszło do silnego spadku cen ropy naftowej, co w połączeniu ze znaczącymi światowymi zapasami cukru doprowadziło do korekty jego cen na światowym rynku.

W 2019 r. światowe ceny żywności będą najprawdopodobniej kształtować się w lekkim trendzie spadkowym.

Będą sprzyjać temu niższe ceny produktów mlecznych, cukru oraz oleju roślinnego. Ponadto w II poł. 2019 r. do obniżenia światowych cen żywności może przyczynić się także prognozowany przez nas spadek cen zbóż. Przeciwny efekt będą miały najprawdopodobniej wyższe ceny mięsa.

Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne na świecie, a także dalsze rozprzestrzenianie się ASF, które może w istotny sposób wpłynąć na ceny mięsa.

Jakub Olipra

Ekonomista

Credit Agricole Bank Polska S.A.

Ostatnie sesje minionego roku na rynku cukru przyniosły duże zniżki, jednak początek bieżącego roku diametralnie zmienił nastroje inwestorów. Ostatnio cena cukru w Stanach Zjednoczonych podskoczyła w górę o 6%, powracając tym samym ponad poziom 12 centów za funt i docierając do najwyższego poziomu od trzech tygodni. Odbiciu cen cukru w górę sprzyjała ich korelacja z notowaniami ropy naftowej, które w ostatnich dniach rosły. Ceny cukru i ropy są ze sobą powiązane przez fakt, że cukier używany jest w sektorze energetycznym, w produkcji etanolu (głównie w Brazylii). Dodatkowo, wzrostom cen cukru w ostatnich dniach sprzyjały obawy o podaż surowca, wynikające z suszy w centralnej części Indii oraz niedostatków deszczu w środkowo-południowych rejonach Brazylii.

Dopełnieniem pozytywnych czynników było umocnienie brazylijskiego reala, które stanowiło kolejny impuls dla kupujących.

Dorota Sierakowska

Analityk surowcowy DM BOŚ

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Brazylia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »