Cukier drożeje, gdyż Filipiny gromadzą zapasy

Cukier pod koniec stycznia poradził sobie z poziomem 13 USD za 100 funtów i obecnie cena tego towaru kontynuuje zwyżki. Wczoraj cena cukru wzrosła dość gwałtowanie, po tym, jak filipińskie władze stwierdziły, iż dopiero po kwietniu zdecydują, czy zwiększyć pozwolenia na eksport.

Cukier pod koniec stycznia poradził sobie z poziomem 13 USD za 100 funtów i obecnie cena tego towaru kontynuuje zwyżki. Wczoraj cena cukru wzrosła dość gwałtowanie, po tym, jak filipińskie władze stwierdziły, iż dopiero po kwietniu zdecydują, czy zwiększyć pozwolenia na eksport.

Wcześniej zostały one zmniejszone, gdyż Filipiny, drugi największy eksporter cukru, zdecydowały się na powiększenie zapasów. Te zaś wzrosły już o 30% w porównaniu z ubiegłym rokiem. To może oznaczać, że będą pozwolenia na większy eksport, jednak póki co cukru na rynku jest mniej.

Po pokonaniu 13 USD (które w ostatnich dniach okazało się wsparciem), rynek ma już na celowniku ubiegłoroczne maksima - 14,70 USD i 15,05 USD za 100 funtów. Co ciekawe, nie były to historyczne szczyty. Cukier był droższy na początku 2006 roku, kiedy za 100 funtów trzeba było płacić niemal 20 USD.

Reklama

Przemysław Kwiecień

x-Trade Brokers DM SA
Dowiedz się więcej na temat: Filipiny | dolar | eksport | zapasy | drożeje | 100 | ...i obecnie | cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »