Będziemy mieć spore kłopoty z cukrem
Możemy mieć problemy z cukrem. Susza spustoszyła uprawy buraka cukrowego i jego zbiory mogą być znacznie niższe niż we wcześniejszych latach - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W połowie września rozpoczęto zbiory i przerób buraków cukrowych. Zostaną one, w ocenie analityków IERiGŻ, zebrane z powierzchni ok. 170 tys. ha, czyli o 26 tys. ha mniejszej niż przed rokiem.
Analitycy oceniają, że długotrwała susza w okresie letnim spowodowała spadek plonów do ok. 500 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem. W rezultacie zbiory buraków zmniejszą się do ok. 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 r. Sama produkcja cukru w sezonie 2015/16 może wynieść ok. 1300 tys. ton i będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej.
W minionym tygodniu Commerzbank podniósł prognozy cen cukru do poziomu 14 USD za funt dla I kwartału 2016 r. Można jednak wątpić w to, czy tak duże tempo zwyżek może się utrzymać, zwłaszcza w kontekście dobrej pogody w Brazylii i tamtejszej sporej produkcji cukru.
Cukier:
Notowania cukru w ostatnich tygodniach przerwały długoterminowy trend spadkowy i poruszają się w górę. Miniony tydzień przyniósł kolejną zwyżkę cen tego surowca. Ma to związek z oczekiwaniami deficytu na rynku cukru w nadchodzącym sezonie, które w końcu zaczynają być widoczne w cenach tego surowca.
Międzynarodowa Organizacja Cukru (International Sugar Organization, ISO) niedawno podała bowiem, że zdaniem tej organizacji sezon 2014/2015 był ostatnim sezonem nadwyżki. ISO prognozuje, że w sezonie 2015/2016 na rynku cukru po raz pierwszy od kilku lat pojawi się deficyt - ma on wynieść 2,5 mln ton.
Dorota Sierakowska
Analityk Dom Maklerski BOŚ S.A