Obiad w restauracji? Wino zamów osobno

Na spore zamieszanie mogą być narażeni restauratorzy, którzy do podawanych posiłków proponują gościom napoje alkoholowe lub np. kawę.

Szerokim echem odbiła się informacja Rzeczpospolitej, o ujednoliceniu stawek podatku VAT dla usług gastronomicznych. Dla tych ostatnich, jeszcze do niedawna można było stosować obniżoną stawkę VAT w wysokości 8 proc., a napoje alkoholowe (np. wino) dopisywać do tego samego rachunku już ze stawką podstawową - 23 proc. Pozwalała na to jedna z ubiegłorocznych interpretacji podatkowych wydanych przez warszawską Izbę Skarbową.

Jednak Ministerstwo Finansów postanowiło interpretację zmienić . Teraz napoje alkoholowe zamówione do obiadu (i wiele innych napojów opodatkowanych podstawową, a więc najwyższą stawką VAT) będą decydowały o stawce VAT zastosowanej dla całego zamówienia! Resort finansów uważa, że usługa restauracyjna powinna być opodatkowana jednolicie!

Reklama

Nie brakuje złośliwych komentarzy i porad, aby na wino do posiłku w restauracji składać... odrębne zamówienie z kolejnym paragonem.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad w restauracji
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »