Pracodawcy znaleźli sposób na poprawę efektywności pracowników

​Z najnowszych badań, przeprowadzonych na zlecenie Centrum Dietetycznego SetPoint wynika, że 60 proc. pracodawców uważa, iż zarówno rodzaj posiłku, jak i pora jego spożywania przez pracowników w trakcie pracy mają wpływ na ich efektywność.

W ostatnich latach wzrosła świadomość pracodawców odnośnie do zależności pomiędzy prawidłowym odżywianiem się pracowników a ich efektywnością. 60 proc. pracodawców przyjęło ze zrozumieniem fakt, że pracownik, aby mógł osiągać dobre wyniki w pracy, musi regularnie spożywać odpowiednio dobrane posiłki. Jednak aż 44 proc. pracodawców wskazało w badaniach, że jest im obojętne, jaki rodzaj posiłku i kiedy spożywa ich pracownik.

Tylko 38 proc. menedżerów uznało, że pracownik powinien mieć przerwę na posiłek co 2-3 godziny, a tylko 5 proc. uznało, że co 3-4 godziny. Natomiast według ekspertów z rynku żywieniowego zalecane są 3 główne posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) oraz 2-3 przekąski. Przy 8-godzinnym trybie pracy pracownik potrzebuje zatem jednej przerwy na lunch oraz 1-2 krótkie przerwy na przekąski. Z badania wynika, że aż 40 proc. pracodawców wciąż nie widzi związku między sposobem odżywiania pracownika a jego wydajnością w pracy.

Reklama

Wszelkie działania związane z edukacją żywieniową pracowników są nie tylko wskazane, ale również przynoszą duże korzyści dla firmy. Istnieje bowiem ogromna zależność pomiędzy prawidłowym odżywianiem się pracownika a jego efektywnością. - Pracodawca, promując zdrowy tryb życia oraz umożliwiając przekazanie stosownej wiedzy na temat właściwego odżywiania, ma wpływ na poprawę wydajności pracownika. Dzięki wprowadzeniu zmian w sposobie odżywiania i poprawie samopoczucia, pracownik lepiej poradzi sobie ze stresem, przemęczeniem lub brakiem koncentracji - mówi Artur Kopacz z firmy SetPoint.

Mimo coraz bardziej pozytywnego podejścia pracodawców w tym zakresie, wciąż wiele kwestii pozostaje do usprawnienia. Edukacja żywieniowa powinna stać się długofalową inwestycją w rozwój pracownika, stanowiąc profilaktykę przed chorobami nie tylko zawodowym, ale również cywilizacyjnymi.

Badanie zostało przeprowadzone przez firmę doradczą UnitedCast Entertainment Oddział w Polsce w 16 województwach, na próbie 500 menedżerów zatrudniających powyżej 10 osób. 84 proc. z nich posiada wykształcenie wyższe, przy czym większość z nich to mężczyźni (67 proc.). Ponad 90 proc. badanych firm działa w miastach powyżej 50 tys. mieszkańców. Największy udział w badaniu miały firmy zatrudniające od 50 do 200 osób (łącznie 74 proc.). 

Wśród badanych największą grupę stanowili respondenci w wieku powyżej 40. roku życia (49 proc.), natomiast w drugiej kolejności były ankietowane osoby w przedziale wiekowym pomiędzy 36. a 40. rokiem życia (31 proc.). Najmniejszą grupą wśród ankietowanych stanowiły osoby pomiędzy 25. i 30. rokiem życia (4 proc.).

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »