"Puls Biznesu": Unia pomoże polskim dżemom

Po unijnych zmianach, zamiast niskosłodzonych będziemy sprzedawali dżemy o "obniżonej zawartości cukru" - donosi "Puls Biznesu".

Po unijnych zmianach, zamiast niskosłodzonych będziemy sprzedawali dżemy o "obniżonej zawartości cukru" - donosi "Puls Biznesu".

W resorcie rolnictwa powstaje rozporządzenie, które ma dostosować nasze prawo do wymagań unijnych. Wedle nowych przepisów zawartość cukru w takim dżemie będzie musiała być niższa o co najmniej 30 proc. od produktu standardowego.

- Polskie oświadczenie "niskosłodzony" nie jest czytelne dla konsumentów, gdyż w Unii powszechnie stosuje się oświadczenie "o obniżonej zawartości cukru", które jest obwarowane wymogiem, że zawartość cukru musi być niższa o 30 proc. niż w produkcie referencyjnym, czyli bez oświadczenia - informuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ).

Reklama

Branża chwali zmiany. - Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie na rynek nowych grup produktów: marmolad i powideł o obniżonej zawartości cukru, a także stosowanie aromatów i surowców liofilizowanych, co powinno wpłynąć korzystnie na stabilizację produkcji - uważa Andrzej Gantner.

W zeszłym roku wartość polskiego eksportu dżemów, marmolad, galaretek i przecierów przekroczyła 208 mln zł, z czego na rynki unijne przypadło 138 mln zł. Krajowy rynek wart był ponad 430 mln zł.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: Polskie | dżemy | Puls Biznesu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »