Kantar: Borówki z historycznym rekordem konsumpcji w sierpniu

Jak wynika z badań Kantar ponad połowa Polaków jadła borówki w sierpniu w dniu poprzedzającym badanie (53 proc.). To najwyższy wynik od początku realizacji sondaży monitorujących konsumpcję kluczowych gatunków.

BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Pomiar został zrealizowany w pierwszej połowie sierpnia. Można przypuszczać, że w szczycie sezonu, jaki przypadnie w tym roku na początek września, ten wynik będzie jeszcze wyższy. Spożycie borówek jest bowiem w sierpniu wyższe niż w lipcu br. aż o 22 p.p. i wyższe niż przed rokiem o 8 p.p.

Badanie zrealizowano w dniach 6-11 sierpnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Reklama

- Sprzedaż cały czas rośnie. Jesteśmy w trakcie bardzo udanego sezonu. Owoców jest bardzo dużo, są bardzo dorodne i coraz więcej borówki zostaje w Polsce, jako plantatorzy bardzo się z tego się cieszymy - mówi Dominika Kozarzewska, reprezentując Fundację Promocji Polskiej Borówki.

- Konsumenci są coraz bardziej świadomi wyjątkowych walorów zdrowotnych borówek i całej grupy owoców jagodowych, tzw. polskich superowoców. Borówki podbiły wszystkie światowe rankingi najzdrowszych owoców. Wspomagają pracę mózgu i naszą odporność, a ponieważ sezon w tym roku jest nieco opóźniony, na pewno warto by znalazły się w każdym szkolnym plecaku już 2 września. Teraz jest też dobry czas by borówki mrozić. Są najdojrzalsze i najtańsze. Coraz więcej jest też przetworów z tegorocznych zbiorów. Rosnącą popularność dostrzegli przetwórcy. Dzięki nim uprawianymi w Polsce borówkami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok - dodaje Kozarzewska.

Konsumpcja owoców w sierpniu

Najpopularniejszym owocem w sierpniu były jabłka, które spożywało ośmiu na dziesięciu Polaków (80 proc.). 6 proc. Polaków jadło je codziennie, a dalsze 11 proc. 4-5 razy w tygodniu. Wspomniana borówka znalazła się na drugim miejscu wśród wszystkich uprawianych w Polsce owoców.

Ponad połowa (52 proc.) Polaków w sierpniu jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 3. p.p.). Na bardzo wysokim, stałym poziomie jest spożycie malin. Od dwóch miesięcy sięga 47 proc. W sierpniu wzrosło spożycie wiśni z 28 proc. do 37 proc. oraz czarnej porzeczki z 22 proc. do 26 proc.

Na kolejnym miejscu znalazły się truskawki. Spożycie aronii utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie (15%). Regularne badania tego gatunku prowadzone są od czerwca 2020 roku.

Konsumpcja warzyw w sierpniu

Najpopularniejszym warzywem w sierpniu były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 95 proc. Polaków. Na drugim i trzecim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki oraz cebula, które jadło odpowiednio 92% oraz 85% badanych.

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

W stosunku do lipca wzrosło spożycie fasoli szparagowej (o 8 p.p.) oraz papryki (o 9 p.p.).

Wczoraj na talerzu

Jedynie 18 proc. Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik "Wczoraj na talerzu" przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

55 proc. Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38 proc. jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 17 proc. badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik "Wczoraj na talerzu" przyjął w lipcu wartość 45,7 pkt, czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. W porównaniu do lipca wskaźnik ten zmalał o 1,1 pkt.

Czas na polskie superowoce!

Sierpień to szczyt sezonu na owoce jagodowe. Określane jako superowoce są wyjątkowo bogate w składniki prozdrowotne, szczególnie korzystne dla zdrowia i budowania odporności, naszego samopoczucia i urody.
W sierpniu rozpoczęły zbiory aronii. We wrześniu pojawi się jeden z najbardziej oczekiwanych gatunków - mini-kiwi."Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców" realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding i pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Redakcja PAP MediaRoom

***

PAP
Dowiedz się więcej na temat: handel | borówki | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »