Resort rodziny chce, aby cudzoziemcy mogli pracować dłużej na podstawie oświadczenia

Poniedziałek, 2 lipca (12:58)

​Wydłużenie do 12 miesięcy okresu, w którym cudzoziemcy mogliby pracować w Polsce na podstawie oświadczenia o zamiarze powierzenia pracy, a także wprowadzenie specjalnych bonów dla małych firm - m.in. takie rozwiązania zakłada projekt nowelizacji ustawy o rynku pracy.

Zdjęcie

Resort rodziny chce, aby cudzoziemcy mogli pracować dłużej na podstawie oświadczenia /123RF/PICSEL
Resort rodziny chce, aby cudzoziemcy mogli pracować dłużej na podstawie oświadczenia
/123RF/PICSEL

Taraz na podstawie oświadczeń o zamiarze powierzenia wykonywania pracy cudzoziemcowi obywatele m.in. Ukrainy, Białorusi, czy Rosji mogą wykonywać krótkoterminową pracę w Polsce (do sześciu miesięcy).  Projekt, przygotowany przez resort rodziny i pracy, który trafił do konsultacji, zakłada rezygnację z konieczności ustalenia profilu pomocy dla bezrobotnego. "W opinii wielu powiatowych urzędów pracy, aktualny system profilowania pomocy wydaje się za mało elastyczny i w niektórych przypadkach uniemożliwia im skuteczne działanie, z powodu zamkniętego zakresu form pomocy możliwych do stosowania w ramach ustalonego dla bezrobotnego profilu pomocy" - czytamy w uzasadnieniu. Podkreślono, że dzięki tym rozwiązaniom urząd pracy będzie mógł zastosować dowolną formę pomocy, którą uzna za celową.

W projekcie zaproponowano wprowadzenie nowego rozwiązania dla mikro- i małych przedsiębiorstw. Chodzi o "bon ofertowy", który ma ułatwić tym przedsiębiorcom poszukiwanie kandydatów do pracy poza rejestrami powiatowych urzędów pracy.

Reklama

"Jeśli powiatowy urząd pracy przyzna pracodawcy +bon ofertowy+, wówczas będzie on stanowić gwarancję refundacji pracodawcy z Funduszu Pracy części kosztów rekrutacji pracownika, realizowanej przez agencję zatrudnienia. Bon ofertowy będzie mógł być przyznawany wyłącznie w przypadku, gdy powiatowy urząd pracy nie będzie miał możliwości (brak kandydatów w rejestrze) zrealizowania oferty pracy w określonym czasie i zostaną spełnione inne warunki określone w projekcie ustawy" - podkreślono w uzasadnieniu.

Ponadto, projekt zakłada stworzenie mechanizmu wsparcia dla osób powracających do Polski. Chodzi o umożliwienie skorzystania z pożyczki na podjęcie działalności gospodarczej bez konieczności rejestracji w urzędach pracy. "Brak konieczności rejestracji w urzędach pracy umożliwi uniknięcie dodatkowych wydatków ze środków Funduszu Pracy przeznaczonych na wypłatę zasiłków, kosztów administracyjnych związanych z rejestracją w urzędach pracy etc. Dotyczy to przede wszystkim osób zdecydowanych na prowadzenie działalności gospodarczej na terytorium Polski, w szczególności osób, które prowadziły działalność gospodarczą za granicą" - zwrócono uwagę w ocenie skutków regulacji.

Proponowane przepisy zakładają również wprowadzenie wyższego zasiłku - w wysokości 130 proc. zasiłku podstawowego - dla bezrobotnych, posiadających co najmniej 30-letni okres uprawniający do tego zasiłku, np. okres zatrudnienia czy wykonywania innej pracy zarobkowej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Kategoria główna

Więcej na temat:obcokrajowcy. | praca | Polska
POLECANE zwiń