​Włochy: Chroniczny brak piekarzy pizzy, cukierników i wytwórców lodów

We Włoszech, ojczyźnie pizzy i najlepszych lodów, brakuje nie tylko tysięcy piekarzy-pizzaioli, ale także wykwalifikowanych cukierników i lodziarzy - wynika z danych krajowego stowarzyszenia handlu i rzemiosła. Czekają na nich setki miejsc pracy.

Nie chodzi o osoby szybko przyuczone do zawodu, ale o dobrze przygotowanych ekspertów, prawdziwych artystów - wyjaśniono. Właściciele cukierni i małych zakładów rzemieślniczych produkujących i sprzedających lody dołączyli do restauratorów, którzy od kilku lat coraz bardziej rozpaczliwie poszukują piekarzy pizzy. Wiele lokali trzeba z tego powodu zamknąć. 

Analiza danych dotyczących zatrudnienia z 2013 roku wskazuje, że we Włoszech, gdzie pracy nie ma ponad 3 miliony osób, trudno znaleźć mistrzów sztuki kulinarnej, której krajowi temu zazdrości cały świat. 

Reklama

Według ogłoszonego raportu w zeszłym roku 13 proc. wolnych miejsc pracy czekających na cukierników i wytwórców lodów pozostało wolnych. O tym, jak wielki jest to problem, świadczy to, że z brakiem pracowników o wysokich kwalifikacjach boryka się wiele z 13 tys. cukierni i lodziarni.  W przypadku tych drugich lokali nie chodzi o personel sezonowy. Z tego samego raportu wynika bowiem, że lody je się we Włoszech cały rok. Największą konsumpcję notuje się wręcz na zimniejszej północy kraju, gdzie jest znacznie mniejsza różnica między wielkością ich sprzedaży latem i zimą.

Zauważa się, że chroniczny brak personelu w zakładach rzemieślniczych, fryzjerskich i krawieckich oraz firmach budowlanych i w gastronomii to jeden z paradoksów włoskiego kryzysu i rosnącego bezrobocia.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »