Jedz w pracy. Tylko co?

Niedziela, 17 lutego 2013 (06:00)

Mróz i brak słońca sprzyja apatii i może przyczynić się do spadku efektywności w pracy. Jak się okazuje, w prosty sposób można sobie pomóc i odzyskać energię w pracy.

Zdjęcie

Właściwa dieta jest niezbędna, by móc w pełni wykorzystać swój potencjał zawodowy /123RF/PICSEL
Właściwa dieta jest niezbędna, by móc w pełni wykorzystać swój potencjał zawodowy
/123RF/PICSEL

Kawa na dzień dobry?

Najczęściej, w nadziei na szybkie rozbudzenie, pracownicy zaczynają dzień od kawy. A szkoda. Z rana warto oczyścić organizm, wypijając na przykład szklankę wody z cytryną. Jeśli kawa, to najlepiej z mlekiem. Mleko w kawie pomaga zapobiegać wypłukiwaniu się wapnia z organizmu i podrażnieniom żołądka.

Dobrym rozwiązaniem jest również herbata. Ta zielona jest najmniej przetworzona i zawiera dużo przeciwutleniaczy. Działa przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie. Regularne picie zielonej herbaty zapobiega zarówno przed prostymi infekcjami, jak i przewlekłymi schorzeniami, takimi jak choroby serca, osteoporoza, choroby dziąseł.

Reklama

Należy uważać na napoje energetyczne. Przez dużą dawkę kofeiny, którą zawierają, zwiększają poziom stresu. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do tycia.

Przekąski dozwolone

Jak walczyć ze zmęczeniem w ciągu dnia? Warto włączyć do swojej diety produkty, które poprawiają przemianę materii i podtrzymują poziom energii. Zamiast chipsów czy słodyczy (które dają energetycznego kopa, ale tylko o krótkotrwałym efekcie), lepiej podjadać bogate w białko, minerały, witaminę B i nienasycone kwasy tłuszczowe - ziarna słonecznika.

Działanie pobudzające ma również wiele warzyw i owoców. Przykładowo szpinak, brokuły i szparagi podwyższają poziom żelaza, magnezu i witamin z grupy B w organizmie. Winogrono natomiast doskonale przekształca glukozę w energię.

Doskonale nadającym się na przekąskę źródłem witamin i cennych składników mineralnych są nasiona i orzechy. Jeśli chcemy złagodzić stres, możemy również schrupać seler naciowy. Sytość po jedzeniu i dotlenienie organizmu zwiększą natomiast migdały.

Co ze śniadaniem?

Do znudzenia można powtarzać, że śniadanie bezwzględnie należy jeść. Właśnie rano metabolizm człowieka jest największy. Bez śniadania spada energia wytwarzana w ciągu dnia. Pierwszy posiłek powinien dostarczać dużej ilości węglowodanów złożonych, które łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają długoterminowej energii.

Dobrym pomysłem na aktywny początek dnia jest razowe pieczywo, niesłodzone płatki śniadaniowe, jogurt bez dodatku cukru, ser biały, kefir czy mleko. 

Ważne urozmaicenie

Jedząc kanapki na pierwsze śniadanie, na drugie warto zjeść produkty z innej grupy, na przykład jogurt czy sałatkę owocową. Dzięki temu można dostarczyć do organizmu szerszą gamę składników odżywczych, minerałów i witamin. Należy również pamiętać, że największe tempo przemiany materii jest w pierwszej części dnia. Warto więc tak skonstruować swoją dietę, by właśnie wtedy zjadać największe posiłki.

- Niezależnie od posiadanych kompetencji, właściwa dieta jest niezbędna, by móc w pełni wykorzystać swój potencjał zawodowy. Głodny, przejedzony lub niewłaściwie odżywiony pracownik myśli mniej efektywnie i może mieć problemy ze skupieniem się na swoich obowiązkach. Dlatego nie powinno się bagatelizować tak ważnego aspektu, jak właściwe odżywianie się - mówi Karol Fekner, prezes zarządu manBase S.A., właściciela internetowej platformy do mierzenia kompetencji i znajdowania pracy.

Anna Łukasiewicz

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Więcej na temat:przekąski | dieta | praca | zdrowie | zdrowe jedzenie
POLECANE zwiń