Zakłady mięsne w Jarosławiu szukają pracowników
Zatrudniające ponad 900 osób Zakłady Mięsne Sokołów w Jarosławiu (Podkarpackie) przyjmą do pracy - na razie na trzy miesiące - stu kolejnych pracowników; duża część z nich może liczyć na stałe zatrudnienie. Rekrutację prowadzi miejscowy urząd pracy.
Jak powiedział w rozmowie z PAP kierownik działu spraw pracowniczych w jarosławskich zakładach mięsnych Andrzej Gogół, zwiększenie zatrudnienia związane jest m.in. z rozbudową wydziału konfekcjonowania.
- Nowi pracownicy, jeśli tylko się sprawdzą i będą chcieli, mają szansę na stałe zatrudnienie - zaznaczył Gogół. To pierwsza tak duża rekrutacja pracowników w tym zakładzie od kilku lat. Nabór przeprowadzi Powiatowy Urząd Pracy w Jarosławiu - w tej sprawie podpisana została już stosowna umowa.
Jak poinformował PAP dyrektor PUP w Jarosławiu Jan Wygnaniec, ze stu zatrudnionych osób większość odbędzie trzymiesięczny staż, a około 30 osób podejmie pracę w ramach robót interwencyjnych. Później forma zatrudnienia ma się zmienić.
- Zakończyliśmy już pierwszą turę rekrutacji, w której udział wzięły osoby do 25. roku życia. W ciągu kilku dni mają się one zgłosić do zakładu, gdzie przejdą szkolenia. W kolejnych turach udział będę brać też osoby po 50. roku życia. Cały proces naboru pracowników planujemy zakończyć do maja - dodał dyrektor.
Osoby zatrudnione będą na takich stanowiskach jak wędliniarz, rozkrawacz, pakowacz czy konserwiarz.
Z każdym pracownikiem umowa podpisana będzie na trzy miesiące. Dyr. Wygnaniec potwierdził jednak, iż pracodawca zagwarantował, że osoby, które sprawdzą się na swoich stanowiskach, mogą liczyć na stałe zatrudnienie. - Dlatego nie sądzę, że będziemy mieli problem ze znalezieniem chętnych, tym bardziej, że jest u nas dość wysokie bezrobocie - powiedział dyrektor jarosławskiego PUP.
Obecnie w urzędzie zarejestrowanych jest ponad 9,5 tys. osób bezrobotnych. Na koniec lutego br. stopa bezrobocia w powiecie jarosławskim wynosiła 18 proc. Dla całego regionu wskaźnik ten wynosił 15,3 proc.
Firma Sokołów ma główną siedzibę w Sokołowie Podlaskim. W skład holdingu wchodzi siedem zakładów produkcyjnych: w Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Grupa produkuje ponad 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie. Zakład w Jarosławiu zajmuje się przetwórstwem i ubojem wieprzowiny.