Zakłady mięsne w Jarosławiu szukają pracowników

Zatrudniające ponad 900 osób Zakłady Mięsne Sokołów w Jarosławiu (Podkarpackie) przyjmą do pracy - na razie na trzy miesiące - stu kolejnych pracowników; duża część z nich może liczyć na stałe zatrudnienie. Rekrutację prowadzi miejscowy urząd pracy.

Jak powiedział w rozmowie z PAP kierownik działu spraw pracowniczych w jarosławskich zakładach mięsnych Andrzej Gogół, zwiększenie zatrudnienia związane jest m.in. z rozbudową wydziału konfekcjonowania.

- Nowi pracownicy, jeśli tylko się sprawdzą i będą chcieli, mają szansę na stałe zatrudnienie - zaznaczył Gogół. To pierwsza tak duża rekrutacja pracowników w tym zakładzie od kilku lat. Nabór przeprowadzi Powiatowy Urząd Pracy w Jarosławiu - w tej sprawie podpisana została już stosowna umowa.

Jak poinformował PAP dyrektor PUP w Jarosławiu Jan Wygnaniec, ze stu zatrudnionych osób większość odbędzie trzymiesięczny staż, a około 30 osób podejmie pracę w ramach robót interwencyjnych. Później forma zatrudnienia ma się zmienić.

Reklama

- Zakończyliśmy już pierwszą turę rekrutacji, w której udział wzięły osoby do 25. roku życia. W ciągu kilku dni mają się one zgłosić do zakładu, gdzie przejdą szkolenia. W kolejnych turach udział będę brać też osoby po 50. roku życia. Cały proces naboru pracowników planujemy zakończyć do maja - dodał dyrektor.

Osoby zatrudnione będą na takich stanowiskach jak wędliniarz, rozkrawacz, pakowacz czy konserwiarz.

Z każdym pracownikiem umowa podpisana będzie na trzy miesiące. Dyr. Wygnaniec potwierdził jednak, iż pracodawca zagwarantował, że osoby, które sprawdzą się na swoich stanowiskach, mogą liczyć na stałe zatrudnienie. - Dlatego nie sądzę, że będziemy mieli problem ze znalezieniem chętnych, tym bardziej, że jest u nas dość wysokie bezrobocie - powiedział dyrektor jarosławskiego PUP.

Obecnie w urzędzie zarejestrowanych jest ponad 9,5 tys. osób bezrobotnych. Na koniec lutego br. stopa bezrobocia w powiecie jarosławskim wynosiła 18 proc. Dla całego regionu wskaźnik ten wynosił 15,3 proc.

Firma Sokołów ma główną siedzibę w Sokołowie Podlaskim. W skład holdingu wchodzi siedem zakładów produkcyjnych: w Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Grupa produkuje ponad 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie. Zakład w Jarosławiu zajmuje się przetwórstwem i ubojem wieprzowiny.

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »