Winobranie - po francusku

Niedziela, 12 sierpnia 2012 (06:00)

Już tylko dwa tygodnie dzielą nas od rozpoczęcia prac przy winobraniu we Francji. Kraj ten słynie z największej liczby winnic w całej Europie. W tym roku francuscy winiarze oferują stawki sięgające nawet 9 euro na godzinę.

Zdjęcie

Francja słynie z największej liczby winnic w całej Europie /123RF/PICSEL
Francja słynie z największej liczby winnic w całej Europie
/123RF/PICSEL
Sezon na winobranie we Francji zaczyna się w ostatnim tygodniu sierpnia w regionach Prowansji, Langwedocji i Bordeaux. Ten ostatni, położony w dolinie rzek Dorgone i Garonny, słynie z największych winnic w tym kraju. Mają one wielkość ponad 100 tysięcy hektarów.

Nieco później zbiory ruszają w Dolinie Rodanu i Loary oraz w Burgundii, a następnie w Alzacji. Ostatnim regionem przystępującym do winobrania jest najdalej wysunięta na północ Szampania. Zajęcie to cieszy się dużym zainteresowaniem naszych rodaków. W wielu winnicach Polacy stanowią połowę spośród wszystkich zatrudnionych zbieraczy.

Reklama

Zbiory trwają mniej więcej do końca października, a czasami nawet do połowy listopada. Wielu zbieraczy wykorzystuje te różne pory dojrzewania owoców w poszczególnych regionach i przemieszcza się z południa na północ, wydłużając sobie czas pracy o kilka tygodni. Dlatego jeśli to możliwe, warto wybrać się do Francji własnym samochodem. To bardzo przydatne, jeżeli chcemy pracować w różnych miejscach.

Ile można zarobić?

Praca polega na ścinaniu dojrzałych owoców winogron sekatorem i umieszczaniu ściętych kiści w skrzynkach. Do wykonywania tego zajęcia nie potrzebna jest znajomość języka ani doświadczenie. Stawki oferowane przez winiarzy są bardzo atrakcyjne. W tym roku można zarobić 8,82-9,40 euro za godzinę. Należy jednak pamiętać, że praca przy zbiorach winogron we Francji może być też wynagradzana w systemie akordowym.

- Wszystko zależy od tego, do jakiej winnicy się trafi. Nie ma tu jednak żadnej reguły - wyjaśnia Łukasz z Leszna, który podobnie jak w latach poprzednich również i w tym roku wybiera się na winobranie we Francji.

Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Zgodnie z przepisami, kontrakt dotyczący pracy sezonowej przy zbiorach winogron (contrat de travail saisonnier) musi zostać podpisany najpóźniej po 48 godzinach od momentu rozpoczęcia pracy. Powinien określać datę rozpoczęcia i zakończenia pracy, godziny pracy (dziennie nie można przekroczyć 10 godzin), zadania i obowiązki oraz wysokość zarobków. Ponadto, praca sezonowa może odbywać się przez maksymalnie 6 dni w tygodniu, zaś pracodawca powinien zapewnić wyżywienie i dach nad głową.

Na okres zbiorów gospodarze organizują pracownikom zakwaterowanie na terenie swoich winnic. Najczęściej w jednym z budynków gospodarczych lub domkach/przyczepach kempingowych. Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję pracować w winnicy, potwierdzi, że najprzyjemniejszą stroną tej pracy są posiłki.

Przypominają one wielodaniowe królewskie uczty. Choć praca przy winobraniu jest dość wyczerpująca, wielu zbieraczy podczas kilkutygodniowego pobytu we Francji przybiera na wadze. Serwowane przez gospodarzy jedzenie w postaci serów, wędlin, pasztetów i owoców morza powoduje, że nawet intensywny wysiłek fizyczny nie jest w stanie spalić nadmiaru kalorii.

Szukamy zajęcia

Oferty zatrudnienia przy winobraniu we Francji znajdziesz w regionalnych oddziałach Państwowych Urzędów Pracy - Pole Emploi (dawniej zwany ANPE). Po wejściu na stronę www.pole-emploi.fr należy wybrać vous etes candidat/recherchez des offres d'emploi. Następnie, w celu wyszukania ofert zatrudnienia przy winobraniu w puste miejsce emploi recherché wpisujemy vendange (winobranie), a w rubryce lieu de travail interesujący nas region. Wybrane opcje zatwierdzamy, wciskając lancer recherche, czyli "zacznij szukanie".

Poza typowymi ofertami dla zbieraczy, można znaleźć również oferty związane z rozgniataniem, fermentacją winogron, tłoczeniem wina i butelkowaniem. Pojawiają się też oferty dla mechaników i operatorów maszyn rolniczo-leśnych. By wykonywać tego rodzaju pracę, żaden dyplom nie jest wprawdzie wymagany, ale często konieczne będzie prawo jazdy kategorii T (na ciągnik) i uprawnienia kombajnisty. W tym przypadku nie obejdzie się również bez znajomości języka francuskiego (do odczytu instrukcji obsługi urządzeń).

Kierunek Alzacja

Z kolei w Alzacji dobrym sposobem na znalezienie zajęcia przy winobraniu będzie bezpośredni kontakt z właścicielami winnic. Oferty pracy przy zbiorach winogron w tym rejonie znajdują się na stronie Stowarzyszenia Producentów Winorośli i Wina (Association des Viticulteurs d'Alsace).

Winnice w Alzacji uprawiane są na powierzchni 15 tysięcy hektarów, począwszy od Strasburga na północy (Dolny Ren), a na Miluzie (Mulhouse, Górny Ren) kończąc. Efektem końcowym corocznych zbiorów w tym regionie jest 160 milionów butelek wina.

Przed wyjazdem na winobranie dobrze jest się nauczyć kilku podstawowych słów i zwrotów. To zawsze pomaga, gdyż większość plantatorów mówi kiepsko po angielsku. Zbiory winogron to ciężka fizyczna praca, która zaczyna się już po 6.00 rano. Czasami, by dostać się do niektórych winorośli, trzeba pokonać wzniesienie unoszące się pod kątem 40 stopni. Początkujący pracownicy potrzebują kilku dni, by wpaść w odpowiedni rytm pracy.

Maciej Sibilak

Gdzie szukać winnic?

  • Alzacja: Marlenheim, Dahlenheim, Barr, Andlau, Ribeauville, Guebviller.
  • Bordeaux: Lesparre, Graves, St. Macaire, St. Emilion.
  • Burgundia: Dijon, Vougeot, Beaune, Givry, Macon, Cluny.
  • Langwedocja: Limoux, Corbieres, Montpellier.
  • Dolina Loary: Namtes, Angers, Saumur, Orleans.
  • Dolina Rodanu: Cote Rotie, Condrieu, St. Joseph, Cornas, Laudun, Gigondas.
  • Prowansja: Avignon, Provence, St. Raphael, Brignoles.
  • Szampania: Reims, Troyes, Etopes, Bassquet, Suzanne.

Winna brygada

  • Chef de troupe - nadzorca odpowiedzialny za grupę, pilnuje pracowników i jednocześnie sam zbiera winorośla.
  • Couper - pracownik ścinający grona winogron.
  • Vendangeur - pracownik przy winobraniu.
  • Porteur - pracownik noszący kosze z winogronami.
  • Conducteur - kierowca traktora lub innej maszyny do winobrania.

Szukasz pracy? Przejrzyj oferty w serwisie Praca INTERIA.PL

Artykuł pochodzi z kategorii: Kategoria główna

POLECANE zwiń