Napoje dla pracownika w upalne lato

Zgodnie z postanowieniami Kodeksu pracy: "Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych".

Zgodnie z postanowieniami Kodeksu pracy: "Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych".

Na podstawie przepisów kodeksu cywilnego wydane zostało Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z dnia 30 maja 1996 r.), nakłada na pracodawcę obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków i napojów w określonych sytuacjach. Kwestie te reguluje również rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (j.t. Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zm.).

Zgodnie z wyżej wskazanymi przepisami pracodawca zobowiązany jest zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, bez względu na warunki wykonywania pracy przez tych pracowników.

Reklama

W przypadku, gdy warunki zatrudnienia ulegają zmianie, np. w okresie letnim, przepisy nakładają dodatkowe obowiązki na pracodawcę. Praca, która dotychczas była wykonywana w zwykłych warunkach, latem często staje się pracą w warunkach szczególnie uciążliwych (np. w warunkach gorącego mikroklimatu). W takim przypadku pracodawca powinien zapewnić oprócz wody także nieodpłatnie i inne napoje. Wynika to z rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej, zgodnie z którym pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym:

1. w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25°C,

2. przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,

3. przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

4. na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników oraz być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

Ewa Czudek Grzyb , Radca prawny

Kancelaria Adwokacka Nikiel i Zacharzewski s.c.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »